Dansk smørrebrød

Smørrebrød er fortrinligt i de situationer, hvor man gerne vil lave maden i forvejen, så man ikke skal stå ved kødgryderne op til gæsterne kommer. Mange af de ting, der skal bruges til smørrebrød, kan man forberede dagen i forvejen, så man ikke står med det hele samme dag og samtidig vil kvaliteten stadig være i top, så længe du bare husker at pakke det godt ind i enten film eller tætsluttende bokse.

Hvad kan du forberede dagen i forvejen:

 

Hvad kan du drikke til smørrebrød:

 

Hvor meget beregner man pr. person:

Det kan være lidt forskelligt, hvor mange stykker smørrebrød man beregner pr. person, da det afhænger meget af hvor meget pålæg og pynt, der er ovenpå. En god grundregel er dog at beregne 2-4 stykker, alt afhængig efter om det er voksne eller børn. Serverer man et stjerneskud i sin "normale" størrelse, vil der være få, der kan spise mere.

 

Forslag til smørrebrød: (tryk på billedet for fuld størrelse)

Her er en tallerken med 5 slags smørrebrød. Beskrivelse nedenfor.
Brieost på rugbrød
  • Smør rugbrød og læg et salatblad i den ene ende.
  • Skær brie i skiver og læg det, så det ligger nærmest i etager
  • Pynt med skiver af peber - gerne rød, så det giver et flot farvespil
  • Pynt med en "dusk" karse

Ønsker du yderligere pynt, kan der evt. lægges et par mørke druer, chokoladekringle og et par saltstænger

Krydderpølse på rugbrød (Eller alm. spegepølse)
  • Smør rugbrød og læg et salatblad i den ene ende.
  • Læg skriver af krydderpølser oven på - start fra enden med salatbladet.
  • Buk skriverne, så der kommer højde på.
  • Pynt med revet peberrod

Kan evt. også pyntes med sky, tomatbåd,. løgringe og karse, hvis man ønsker yderligere pynt

Kartoffel på rugbrød
  • Smør rugbrød og læg et salatblad i den ene ende
  • Skær kartoffel i skiver og læg skiverne oven på - gerne, så der kommer lidt "højde" på
  • Drys med fintklippet karse

Ønskes der lidt "ekstra" kan der evt sprøjtes lidt mayonnaise ovenpå og lægges en tomatbåd, så det giver et flot farvespil.

Tomat på rugbrød
  • Smør rugbrød og læg et salatblad i den ene ende.
  • Skær tomat i skiver og læg det lagvis oven på.
  • Læg et par agurkeskiver mellem lagene af tomater, så man lige skimter dem
  • Pynt med et par løgringe og en "dusk" karse

Kan evt. sprøjtes en lille "dut" mayonnaise på toppen, hvor man sætter karsen i

Kryddersild på rugbrød
  • Smør rugbrød og læg dildkviste i den ene ende

  • Skær kryddersilden i små bider og læg dem på lagvis

  • Pynt med kapers og hakkede løg

Erstat evt. hakkede løg, med løgringe og læg en tomatbåd og lidt karse ovenpå - det giver et flot farvespil

Marineret sild med rugbrød
  • Skær marinerede sild i bidder og læg dem i en skål, der pyntes med løgringe og en dusk karse - evt en tomatbåd.

  • Server med smurt rugbrød evt. karrysalat og capers

Æg og rejer på rugbrød
  • Smør rugbrød og læg et saltblad i den ene ende.

  • Skær æggene i skiver - brug gerne æggedeler

  • Læg skiverne af æg, der er skåret på den lange led, lagvis ned over rugbrødet - start fra den ende, hvor salatbladet ligger

  • Sprøjt en "streg" med mayonnaise nedover midten af æggerækken

  • Læg rejer ovenpå mayonnaisen

  • Pynt med citronbåd, tomatbåd og karse

Ønskes smørrebrødet lidt ekstra luksus, erstattes citronbåd af en "springer af 1 agurkeskive og 2 citronskiver. Forrest på smørrebrødet lægges en tomatbåd, lidt kaviar og en dusk karse

Dyrlægens natmad på rugbrød (1)
  • Smør rugbrød og læg et salatblad i den ene ende.
  • Læg en skive leverpostej midt på rugbrødet, få det lige dækker lidt af salatbladet - evt. to tynde skiver, så det giver mere fylde.
  • Læg saltkød ovenpå - bøj det ude i den ene ende, så det giver mere højde.
  • Pynt med en skive sky, nogle løgringe, 1 - 2 skiver rød peber og en dusk karse.
Dyrlægens natmad på rugbrød (2)
  • Smelt svinefedtet i en gryde, æble med skræl skæres i små tern, løget hakkes.

  • Alle ingredienserne vendes i svinefedtet.

  • Lad det simre i ca. 30 min.

  • Kom krydderfedtet i en skål, og lad det køle af, inden det kommes på køl.

  • Læg en skive leverpostej på rugbrødet.

  • Oven på leverpostejen lægges krydderfedt, herpå skyen og til sidst de fire skiver saltkød, som skal ligge, så de dækker det, der er under.

  • Pynt med løgringe og dild.

Frikadelle på rugbrød (1)
  • Smør rugbrød og læg et salatblad i den ene ende.

  • Skær frikadelle i skiver og læg dem lagvis med start ved salatbladet.

  • Læg rødkål midt på rækken af frikadelleskiverne

  • Læg en skive asie i den ene ende

  • Pynt med en appelsinspringer, en dusk karse og en tomatbåd

Frikadelle på rugbrød (2)
  • Smør rugbrød og læg et salatblad i den ene ende.

  • Skær frikadelle i skiver og læg skiverne lagvis med start ved salatbladet.

  • Pynt med rødkål i samme ende som salatbladet og syltede agurkeskiver i den anden, slut "toppen" med en tomatbåd.

Steg på rugbrød
  • Smør rugbrød og læg et salatblad i den ene ende.

  • Læg skiver af steg ovenpå - buk evt. kanter, så de får lidt højde

  • Pynt med rødkål i samme ende som salatbladet og agurkesalat i den anden ende, læg en springer af appelsinskiver ovenpå og slut af med at lægge et par svesker, en tomatbåd

Leverpostej på rugbrød
  • Smør rugbrød og læg et salatblad i den ene ende.

  • Læg skiver af leverpostej ovenpå, med start i enden hvor salatbladet ligger.

  • Pynt med skiver af syltede rødbeder, en syltet agurk, snittet i den ene ende, så den giver en flot "vifte", ristet bacon og slut af med en tomatbåd.

Varm leverpostej med rugbrød

  • Lun leverpostej, der er lagt i små portionsskåle

  • Pynt med ristede champignons, ristet bacon og slut af med en tomatbåd, der er ridset, så den deler sig.

  • Sæt skålen på en tallerken, der er pyntet med et salatblad

  • Læg 2/2 skiver rugbrød (evt. smurte) og lidt agurkesalat. - evt. et par rødbeder.

Oksebryst på rugbrød
  • Smør rugbrød og læg et salatblad i den ene ende.

  • Læg skriver af kogt oksebryst, der er bukket lidt for at give lidt højde, ovenpå, med start fra enden med salatbladet.

  • Læg en skefuld pickles ovenpå, pynt med lidt revet peberrod, en skive rød peber og lidt karse

Franskbrød med ost i skiver
  • Smør franskbrød og læg et salatblad i den ene ende.

  • Læg skiver af ost ovenpå

  • Pynt af med skriver af peberfrugter - gerne i forskellige farver, så det får et flot farvespil

Ønskes det lidt luksuspræget, kan der evt. lægges et par druer, chokoladekringle og et par saltstænger.

Franskbrød med rejer
  • Smør franskbrød og læg et par salatblade på, så det dækker hele franskbrødet.

  • Læg godt med rejer oven på

  • Sprøjt lidt mayonnaise ovenpå

  • Pynt med tomatspringer, karse og citronbåd.

Ønskes det lidt mere luksuspræget, erstattes citronbåd med en springer af 2 citronskiver og en agurkeskive. Tomatspringeren erstattes af en tomatbåd, der lægges i enden af springeren, hvor der lægges lidt karse og lidt sort kaviar.

Røget and og rød salat
  • Skær det røgede andebryst i skiver på skrå, og læg dem på brødet.

  • Læg den røde salat på som en bræmme fra hjørne til hjørne.

  • Pynt med karse ovenpå den røde salat.

Roastbeef på rugbrød (luksus)
  • Smør rugbrød og læg et salatblad i den ene ende.

  • Læg skiver af roastbeef på, med start ved salatbladet - bøj evt. den ene side af skiverne, så det får lidt mere højde.

  • Læg en skefuld remoulade på midten af roastbeefskiverne.

  • Pynt af med lidt ristet løg, revet peberrod, agurkesalat, en dusk karse og en tomatbåd

Roastbeef på rugbrød
  • Smør rugbrød og læg et salatblad i den ene ende.

  • Læg skiver af roastbeef på, med start ved salatbladet - bøj evt. den ene side af skiverne, så det får lidt mere højde.

  • Læg en skefuld remoulade på midten af roastbeefskiverne.

  • Pynt af med lidt ristet løg, revet peberrod og agurkespringere - evt. en tomatbåd, for at give lidt mere farve

 

Roastbeef - en lidt anderledes oplevelse
  • Dybsteg løgringe i næsten kogende varm salatolie i en tykbundet gryde, til det er gyldne.

  • Læg dem på køkkenrulle, og drys med groft salt.

  • Kom roastbeefen på brødet, læg tomatskiverne midt på roastbeefen, og skær det halv æg i både.

  • Placér dem på hver side af tomaterne, og læg de sprøde løg på tomatskiverne.

Rullepølse på rugbrød (rugbrød kan erstattes af franskbrød)
  • Smør rugbrød og læg et salatblad i den ene ende.

  • Læg skiver af rullepølse på, med start ved salatbladet - bøj evt. den ene side af skiverne, så det får lidt mere højde.

  • Pynt med en skive sky, løgringe, agurkesalat og en tomatbåd - evt en dusk karse

 

Rullepølse på rugbrød (rugbrød kan erstattes af franskbrød)
  • Smør rugbrød og læg et salatblad i den ene ende.

  • Læg skiver af rullepølse på, med start ved salatbladet - bøj evt. den ene side af skiverne, så det får lidt mere højde.

  • Pynt med en skive sky, løgringe og en tomatbåd, der er skåret i midten og en dusk karse

 

Skinke på rugbrød
  • Smør rugbrød og læg et salatblad i den ene ende.

  • Læg lagvis skinken ovenpå - buk evt. den ene kant af skiverne, så der kommer lidt mere højde.

  • Læg en skefuld italiensksalat

  • Pyntes med et par asparges med hoveder, en tomatspringer og lidt karse.

Skinken kan evt. erstattes med hamburgerryg, hvis man ønsker anden variation.

Ønsker man anden pynt end den, der er vist på billedet, kan man evt. erstatte italiensk salat med røræg, som pyntes med agurkespringere, en tomatbåd, apargessnitter med hoved og en dusk karse.

Røget ål på rugbrød (1)
  • Smør rugbrød og læg et salatblad i den ene ende.

  • Læg skiver af røget ål ovenpå

  • Pynt med røræg og lidt klippet purløg - evt. en tomatbåd. Purløg kan evt. erstattes af karse.

Røget ål på rugbrød (2)
  • Smør rugbrød og læg et salatblad i den ene ende.

  • Læg skiver af røget ål ovenpå

  • Pynt med røræg, smørdampet frisk spinat og lidt sauteret champignon

Stjerneskud
  • Rist franskbrød og pynt det med salatblade, der dækker hele skiven. (smør kan sagtens undværes)

  • Læg 2 stegne fiskefilet ovenpå (den ene stegne fiskefilet, kan erstattes af en dampet fiskefilet, der er bukket på dem korte led, inden dampningen)

  • Der lægges en skefuld rød dressing ovenpå, hvor der lægges en håndfuld reger på toppen.

  • Der pyntes af med list aspargessnitter med hoved, en springer af 2 citronskiver og 1 agurkeskive, sort kaviar, en tomatbåd og en dusk karse.

Ønskes det lidt mere luksuspræget, kan der også pyntes med et par skiver æg og lidt røget laks.

Fiskefilet på rugbrød
  • Smør rugbrød og læg et salatblad i den ene ende.

  • Læg en friskstegt fiskefilet ovenpå - den må ikke være for varm

  • Læg en skefuld mayonnaise ovenpå og læg her nogle rejer

  • Pynt med en springer af 2 citroner og en agurk, en tomatbåd, lidt sort kaviar og lidt karse.

  Hønsesalat på franskbrød
  • Smør franskbrød og dæk det med salatblade.

  • Læg hønsesalat ovenpå

  • Pynt med en ananasskive, en tomatbåd, bacon i skiver, der er ristet og lidt karse

Kan evt. serveres i en skal af butterdej i stedet for franskbrød.

  Rejesalat på franskbrød
  • Smør franskbrød og dæk det med salatblade

  • Læg rejesalat ovenpå

  • Pynt med lidt rejer, en springer af 2 skiver citron og 1 agurk, 1 tomatbåd og lidt karse - evt. lidt kaviar.

  Ferskrøget laks på franskbrød
  • Smør franskbrød og læg salatblad i den ene ende.

  • Læg skiver af ferskrøget laks ovenpå - buk evt. den ene side, så der kommer lidt højde på.

  • Pynt med lidt røræg, lidt aspargessnitter med hoved, en springer med 2 citroner og 1 agurk og en dusk dild.

  Hakkebøf på rugbrød
  • Smør rugbrød og læg et salatblad i den ene ende.

  • Læg en stegt hakkebøf, der er afkølet ovenpå.

  • Læg stegte løgskiver ovenpå hakkebøffen

  • Steg spejlæg og læg det ovenpå de stegte løg

Server evt. med et par rødbeder og lidt agurkesalat.

  Lune retter, som ekstra supplement
  • Friskstegte fiskefileter med remoulade.og citron

  • Lun ribbenssteg med rødkål og agurkesalat

  • Stegt medister med rødkål og agurkesalat

  • Lune frikadeller med rødkål og agurkesalat

  • Små pizzastykker

  • Tærter med forskellig fyld, f.eks.:

    • Porretærte

    • Skinketærte

    • Broccolitærte

    • Grøntsagstærte

- Kun fantasien sætter grænser

Denne side er en del af http://www.chatbreak.dk
- en side med tusindvis gratis clipart og andet gratis grafik at vælge imellem